Droguri Legale

24 de droguri noi au aparut in EuropaSCURT ISTORIC

Ce sunt drogurile etnobotanice? Ce efecte au drogurile ele? De ce sunt riscante? Ce hibe are legea română? Ce autorităţi ne pot apăra copiii de pericolul drogurilor legale? Cum trebuie să explici riscurile unui copil? Acestea sunt doar câteva dintre cele mai fierbinţi întrebări ale momentului, cărora PHonline.ro le oferă un răspuns în rândurile de mai jos.
Ne anuntăm, pe această cale, disponibilitatea de a sprijini orice campanie a autorităţilor de informare publică pe tema drogurilor. PHonline.ro este, de altfel, singura entitate media locală care susţine serialul Totul despre Droguri, o campanie de informare ajunsă la episodul 6 şi care te ajută să recunoşti, la cei dragi, semnele consumului de droguri. Suntem, de asemenea, singura entitate media care conţine o secţiune jurnalistică dedicată exclusiv luptei împotriva consumului de droguri. (link: AntiDrog)


Ce sunt drogurile etnobotanice?
Sub denumiri generice ca „aromaterapie” sau „etnobotanica”, noii dealeri de droguri vând alternative la drogurile usoare. Găsite doar pe internet acum un an, drogurile etnobotanice au ajuns în magazine şi în Prahova. Poliţia ştie de 6 astfel de locaţii în Ploieşti, două în Băicoi şi una în Sinaia. Magazinele au marfa trasă parcă la indigo: lumanari parfumate, sare de baie, dar si plante cu efecte ilariante, la plic. Oficial, nu se recomanda ingerarea substantelor, dar vânzătorii îţi explică cum se prepara ţigarile din sarea de duş si care sunt efectele lumânărilor, dacă le mesteci în loc să le aprinzi. Marfa este vanduta oricarui client, fără un control minim al vârstei clienţilor. Potrivit Marelui Dicţionar de Neologisme, publicat în anul 2000, etnobotanica reprezintă o ramură a etnobiologiei care studiază relaţiile reciproce dintre om şi mediul vegetal, inclusiv efectele halucinogene ale plantelor.
Ce efecte au drogurile etnobotanice?
Printre efectele menţionate de consumatori, în urma utilizării unor astfel de plante, se numără halucinaţii bidimensionale, experienţe extracorporale, transformare în obiecte, întoarcere în timp, crize de râs, stare de somnambulism sau chiar pierderea completă a conştiinţei de sine. În urma consumului de „Spice”, alterarea percepţiei continuă în următoarele 6 ore, atenuându-se lent, însă efecte minore pot fi observate chiar şi a doua zi. Un raport al Universităţii Tehnice din Dresden, Germania, a arătat că mai mulţi consumatori care au întrerupt consumul au prezentat stări de vomă, palpitaţii, dureri de cap, depresie şi nelinişte, stări definitorii pentru sevraj, simptome ce au dispărut odată cu reluarea consumului.

De ce sunt riscante drogurile etnobotanice?
Diferenţa dintre efectul ilariant al unui asemenea drog şi cel toxic e atât de mică, încât în unele reţete se vorbeşte despre nanograme, iar, în caz de greşeală, nimeni nu-si asuma responsabilitatea. Unele produse conţin la vedere THC (tetrahidrocarbinol - substanţa activă din canabis întalnită în hasiş şi marijuana), dar vânzătorii se ascund după recomandarea tipărită pe plic: „nu recomandam fumarea acestui produs deoarece poate crea senzatii similare sau chiar mai puternice decat cele oferite de plantele cu un continut ridicat de THC”.
 Legea română nu face distincţie între comerţul cu garoafe şi cel cu salvie, deşi salvia este halucinogenă

Autoritatile stiu despre existenta „magazinelor de vise”, dar spun ca afacerea este legala atata vreme cat plantele nu intra in categoria stupefiantelor. Pe fondul prostiei autorităţilor, pentru astfel de „aromaterapie” nu e nevoie de autorizatii speciale, deşi efectele lor sunt mai vizibile decat ale drogurilor "oficiale". Politistii au controlat, in 2009, 121 de magazine in care erau vandute produse etnobotanice si au intocmit 20 de dosare penale pentru trafic si detinere de droguri de risc, fiind cercetate 27 de persoane, potrivit Politiei Romane. Legea nr.339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope se refera doar la substantele care in mod normal sunt interzise consumului, dar au o oarecare importanta in medicina. După logica legii române, dacă vinzi garoafe sau salvie, este acelaşi lucru, deşi salvia are efect puternic halucinogen. Aşa se face că aceste produse nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele-anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Gigel Lazăr, reprezentant oficial „Europe Against Drugs“ la Consiliul Europei, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că România are deja peste 500.000 de consumatori ai acestor substanţe, care pot fi letale pentru cei care le consumă, mai ales combinate cu alcoolul.

OPC are cheia opririi comerţului cu Spice

Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenţa celei mai des întâlnite game de produse, vândute sub numele de „Spice”. În urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară şi biochimică a ierburilor, cercetătorii au descoperit că efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de nişte substanţe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide. Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018 şi CP 47, 495. Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de până la 28 de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis. Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduri de metale grele, periculoase pentru organism. Acesta este un alt punct slab la vânzătorilor de vise, pentru că „Spice” este promovat ca fiind un produs în întregime natural, iar Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Prahova ar putea să facă rost de acest raport oficial şi, pe baza lui, să-i amendeze pentru reclamă mincinoasă.
 

Crezând că sunt inofensive, copiii sunt extrem de curioşi să încerce drogurile etnobotanice
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, anul trecut, 5% dintre liceeni au recunoscut că au fumat marijuana, 1% au spus că au consumat metamfetamine, cocaină sau heroină, iar 6% dintre ei au declarat că li s-au oferit droguri la şcoală. De experienţe cu drogurile nu sunt străini nici elevii de gimnaziu: 2% dintre aceştia au consumat droguri, iar alţi 2% au inhalat aerosoli din spray, aurolac sau alte substanţe chimice.
Deja în Belgia, Suedia, Germania, salvia sau doar anumite substanţe ce intră în compoziţia ei sunt interzise. Belgia şi-a restructurat toată legislaţia privind substanţele psihotrope, pentru a include o nouă categorie, care enumeră plante sau părţi de plante aflate sub control, nu doar ingredientele psihoactive ale acestora.
cu vârste cuprinse între 14 şi 23 de ani. De asemenea, numărul persoanelor internate cu diferite forme de manifestare, urmare a consumului de astfel de substanţe, a crescut alarmant, ridicându-se la câteva mii. În ultimele două săptămâni, 10 români şi-au pierdut viaţa.

Informarea publică poate opri dezastrul
Prevenirea consumului de droguri legale ar trebui facuta pe categorii bine delimitate de public. Într-un fel îţi ascultă mesajul un grup de olimpici, şi în alt fel o gaşcă de rolleri, şi în cu totul alt fel adolescentii care asculta manele. Potrivit raportului pe 2009 privind situaţia drogurilor uşoare în România, numărul persoanelor internate cu diferite forme de manifestare, ca urmare a consumului de astfel de substanţe, a crescut alarmant. România face parte, alături de Bulgaria, Estonia şi Letonia, din ţările în care cunoaşterea şi informarea efectelor consumului de droguri sunt cele mai scăzute. Aceasta face să primeze curiozitatea şi spiritul de „gaşcă“ printre tineri, potrivit aceluiaşi raport.

 Produse celebre
Produse celebre: Spice Gold, Genie, Spice Diamond, Wild Opium Mix, Mojo, Shunk, Chill.Spice-Gold, Smoke, Hummer.
Plante celebre: zorelele, salvia, cornul secarei, keraton.
Preţuri: de la 50 la 190 de lei.



24 de droguri noi au aparut in Europa
24 de noi substante phisoactive au fost identificate in 2009 de Observatorul European al Drogurilor si Toxicomaniilor si Europol, arata un raport comun al celor doua institutii.
Este cel mai mare numar de substante psihoactive identificate intr-un singur an si dublu fata de numarul de astfel de substante identificate in 2008 (13), se arata in raportul EMCDDA.

Toate substantele identificate sunt sintetice, printre acestea regasindu-se si doua substante cu proprietati medicinale.

Agentiile noteaza ca in 2009 s-a constatat aparitia a noi produse botanice pentru fumat care contin si substante de sinteza similare canabisului, dar si cresterea popularitatii catinonei de sinteza (drog asemanator amfetaminei).

Prin sistemul de alerta precoce al UE au fost identificate noua substante de sinteza asemanatoare canabisului, derivate din patru grupe chimice distincte si patru catinone de sinteza.


Medicii cer centre speciale pentru drogurile legaleMedicii cer centre speciale pentru drogurile legale

Medicii sunt de parere ca pentru tratarea intoxicatiilor cu produse etnobotanice ar trebui create centre speciale, intrucat numerosi tineri care au probleme de sanatate din cauza drogurilor legale sunt tratati la fel cu cei care iau supradoze de medicamente.
"Experienta medicilor pe astfel de substante este limitata. Ar trebui create centre speciale pentru asa ceva", spune medicul Viorica Nitescu, medic primar pediatru cu supraspecializare in toxicologie la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala, citata de Evenimentul Zilei.

Guvernul a interzis 36 de substante si plante etnobotanice

Potrivit medicilor, consumul pe termen lung de astfel de substante afecteaza memoria, induce depresia, insomnii si conduce la dependenta. Multi dintre consumatori ajung ulterior la sectiile de urgenta ale spitalelor.

"Nu exista un protocol special pentru tratarea unor astfel de pacienti. De altfel, pana se fac determinarile de laborator, nici nu se stie cu ce substante au fost intoxicati. Substantele din produsele etnobotanice au efecte similare altor substante din medicamente", afirma medicul Bogdan Oprita, seful SMURD Bucuresti.

Inca sase tineri s-au intoxicat cu produse etnobotanice
Elev in varsta de 18 ani, in coma la Iasi din cauza plantelor etnobotanice

Potrivit doctorului Oprita, pentru in toxicatii cu etnobotanice nu exista substante antidot, asa cum e naltrexona la cei cu supradoza de heroina. Astfel, desi peste un milion de substante pot avea afecte halucinogene, exista doar doua laboratoare de toxicologie pentru determinarea compusilor care i-au intoxicat pe tineri.
Spre sfarsitul anului 2009 s-a constatat folosirea tot mai frecventa a mefedronei, o catinona de sinteza despre care cele doua agentii au colectat informatii si au depus un raport la institutiile abilitate ale Uniunii Europene.

Raportul mai semnaleaza si aparitia unui numar mare de compusi de sinteza nereglementati, vanduti pe Internet ca droguri legale, pentru care nu este recomandat consumul uman si in cazul carora controlul, supravegherea si reactia reprezinta o provocare.
Drogurile legale, vandute mai nou din usa in usaDrogurile legale, vandute mai nou din usa in usa
  

Politistii ieseni au demarat in acesta saptamana o actiune de monitorizare a comertului cu produse etnobotanice, asa zisele ierburi legale, care, mai nou, au inceput sa fie vandute prin metoda "door to door", mai precis "din usa in usa".
Astfel, pentru a-si spori vanzarile, proprietarii "magazinelor de vise" au inceput sa angajeze vanzatori care aduc la usa clientului "marfa". Cresterea vanzarilor acestor produse, dar si a consumatorilor a determinat aparitia unor noi cazuri care le-au dat batai de cap medicilor ieseni, care au tratat peste 200 de consumatori in ultima luna.

Cele mai multe cereri vin din partea consumatorilor din campusurile studentesti dar si din partea unor tineri ieseni, noua metoda "din usa in usa" fiind convenabila pentru toata lumea, deoarece cresc vanzarile iar clientii nu pot fi vazuti prin aceste magazine cumparandu-si "ierburile legale", deci, au parte de discretie si anonimat.

Transportul este gratuit catre client doar in cazul in care comanda este de minimum 20 de lei. Plicurile cu etnobotanice costa intre 10 si 40 de lei iar numarul "magazinelor de vise" din localitate a crescut de la patru la inceput la 15 in prezent.

Politistii cer sprijin si din partea inspectorilor de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) Iasi pentru a verifica legalitatea ambalarii si a vanzarii acestor produse precum si a incadrarii acestora in lista "ierburilor legale" emisa de autoritati.



Droguri legale, vandute la poarta scolii. Politia nu a gasit nimic in neregulaDroguri legale, vandute la poarta scolii. Politia nu a gasit nimic in neregula

Drogurile legale sunt in vandute in continuare in Bucuresti, in unele cazuri la cativa metri de scoli. La magazinul de langa liceul Eugen Lovinescu, vanzatoarea nici nu le cere clientilor sa arate ca au 18 ani.
Magazinul de la liceul Eugen Lovinescu s-a deschis de mai putin de doua saptamani si a scapat de toate controalele politiei pentru ca are toate actele in regula, informeaza Antena 1.

Parintii liceenilor sunt disperati acum si spun ca acestia ar putea incerca substantele halucinogene din cauza anturajului. Ei au facut mai multe plangeri catre politie si autoritatile locale, dar legislatia permite deschiderea acestor magazine oriunde.

"Elevii nostri nu trebuie sub nicio forma sa se lase tentati sau sa-si exprime curiozitatea. Sunt extrem de nocive si le pun in pericol sanatatea", a declarat directoarea liceului.

Elevii sunt atrasi, insa, de magazin, iar vanzatoarea da droguri legale oricui e interesat. Reporterii Antena 1 au facut chiar si un experiment si au pus o minora sa cumpere cu camera ascunsa. Ea a primit drogurile fara sa arate un act de identitate, dar patronul magazinului ar putea sa primeasca doar amenda.

Ministerul Educatiei ar putea sa inchida magazinul de vise doar daca autoritatile vor demonstra ca acest lucru se intampla frecvent.

Un baiat din Bucuresti a murit dupa ce a consumat droguri "legale"Un baiat din Bucuresti a murit dupa ce a consumat droguri "legale"
    

Un adolescent din Bucuresti a murit dupa ce a consumat produse cumparate de la un weed-shop, politistii de la Serviciul Omoruri facand cercetari privind acest caz, a anuntat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.
Rezultatele autopsiei arata ca adolescentul a suferit o embolie pulmonara cauzata de intoxicatie cu stupefiante, informeaza Mediafax.

Special Gold, "sarea de baie" care ucide

Raportul medicilor legisti pare sa fie confirmat de o tigara ridicata de politisti de la domiciliul victimei, care ar contine plantele respective.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat vineri ca actul normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen va fi gata pana miercuri.

Ministrul Sanatatii, despre drogurile "legale" care ucid: Si tramvaiul mai calca oameni...

In urma cu cateva saptamani, insa, Cseke spunea ca nu doreste sa vorbeasca despre interzicerea acestor produse si ca, pana la urma, si tramvaiul ar trebui interzis potrivit acestui principiu pentru ca si din cauza lui mai mor oameni
Un tanar in varsta de 21 de ani din Iasi a ajuns de urgenta la spital delirand, dupa ce a fumat ierburi legale. Potrivit medicilor, studentul prezenta agitatie extrema, derealizare, dispnee si tahicardie. Medicii i-au acordat primul ajutor si i-au facut analizele, internandu-l la Toxicologie, informeaza Adevarul.

Tanarul este acum in stare stabila, potrivit medicilor. Unitatea de primiri urgente din cadrul Spitalului Sfantul Ioan din Iasi trateaza aproape saptamanal cate un caz de intoxicatie cu droguri legale.
Ministrul Sanatatii, despre drogurile "legale" care ucid: Si tramvaiul mai calca oameni...Ministrul Sanatatii, despre drogurile "legale" care ucid: Si tramvaiul mai calca oameni...
    

Foto: Evenimentul Zilei
In timp ce zeci de tineri ajung la spital din cauza plantelor si substantelor "legale" cu efect halucinogen, Ministerul Sanatatii este inca la stadiul de analiza.
Mai mult, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, spune ca nici nu va vorbi despre drogurile vandute sub "acoperirea" de "sare de baie" sau produse de aromoterapie, pana cand echipa sa formata din sapte specialisti nu va da vertictul de "ilegal" in cazul acestora.

"Ministerul analizeaza aceste substante si plante, avem un grup de lucru (specialisti de la Interne, Agentia Medicamentului, Agentia Nationala Antidrog, Protectia Consumatorului) care se ocupa. Daca nu ma insel, sunt sapte persoane. Nu doresc sa spun concret prea multe, sincer.

Am incredere in specialisti. Deocamdata suntem in stadiu de analiza, avem o linie pe care cred ca vom merge, dar atat timp cat specialistii nu spun concret ce s-ar putea incadra la 'interzise', imi cer scuze, de la mine n-o sa auziti despre 'sarea de baie' sau despre altele, cu denumire. Pot sa spun doar ca o comisie lucreaza la asta de cateva saptamani", a declarat Cseke, pentru Evenimentul Zilei.



Dezinformarea omoară mai rău ca drogurile, chiar dacă-s legale



Referitor la produsul "Special Gold" care a ucis mai multi tineri in Romania, ministrul Sanatatii spune ca nu se poate vorbi inca de interzicerea sa, pentru ca asa am putea spune ca trebuie interzis si tramvaiul pentru ca, din cand in cand, mai calca cate un om.

"Daca o luam asa, pot sa dau si eu exemple: circula tramvaiul si mai calca cate un om. Stiti care e situatia? Ori facem o treaba buna, identificam tot ce-i de identificat si punem pe lista anexa la legea stupefiantelor, ori nu facem. Oricum, acum nu se poate face nimic, suntem in vacanta parlamentara", mai spus Cseke.

In Romania, aproape jumatate de milion de tineri consuma ierburi halucinogene. "Special Gold" - substanta care se vinde in "magazinele de vise" sub numele de "sare de baie" - e cel mai bine vandut drog legal din Romania, fiind urmat de "Magic" si "Crush". In urma analizelor facute de Institutul National Antidrog, s-a demonstrat ca praful contine 4-metyl methcathinone, numita si mephedrone, un derivat de amfetamina (drog de sinteza).

Potrivit specialistilor din centrele de tratament pentru dependenti, "sarea" (inhalata, ingurgitata sau injectata) provoaca halucinatii, anxietate, palpitatii, insomnie, memorie de scurta durata, dureri la nivelul pielii, al nasului, al muschilor. In cantitati mari, duce la anorexie si chiar infarct sau stop cardiac.
Tot văd în ultimul timp prin media o nouă problemă naţională: drogurile legale. Ştirile sunt standard: se ia victima (povestea mortului sau a săracului dependent, depinde de caz), se bagă o melodie tristă pe fundal, apoi plânsetele familiei, acuzele lor la adresa “magazinelor de vise” sau a statului care nu ia măsuri şamd, şi nu în ultimul rând vocea gravă a reporterei / reporterului care subliniază la sfârşitul clipului despre pericolul acestor substanţe.

Fac o scurtă paranteză ca să ne înţelegem din start: eu nu consum droguri legale. Şi nici n-am de gând. Dar interzicerea lor pe motiv că oamenii mor de la ele este o aberaţie care n-are nicio legătură cu stupefiantele-astea de doi lei.

Îmi pare rău dacă jignesc pe cineva când spun asta, dar nu drogurile legale au omorât oameni, ci prostia lor. Înainte să vă apucaţi să vă daţi cu presupusul din auzite şi nu dintr-o documentare solidă despre droguri, aflaţi că tocmai aceasta este cea mai mare problemă a lor, DEZINFORMAREA sau LIPSA DE EDUCAŢIE. Eu o scurtez şi o spun mai direct: Prostia / Necunoaşterea.

Pentru că numai un prost, părerea mea, e în stare să dea bani și să bage în el substanțe despre care habar nu are, îngrășăminte de plante și alte bazaconii chimice cu care n-ar fi bine să se experimenteze nici măcar pe șoareci.

Am câţiva amici care consumă ocazional. E treaba lor, sunt majori, vaccinaţi, știu cu ce se mănâncă, îşi asumă decizia. Eu mi-am făcut datoria să le expun şi părerea mea, nu o singură dată. Sunt destul de documentat în privinţa drogurilor în genere, nu doar a acestora legale, și este clar că multe dintre ele sunt periculoase, şi chiar dacă n-ar fi, nu mulţi oameni sunt pregătiţi fizic, dar mai ales psihic, să încerce aşa ceva. Dar nu despre asta vorbesc aici, aşa că revin la amicii mei: fiecare cu viaţa lui.

Sigur, dacă mâine primesc un telefon şi aflu că unul dintre ei a păţit-o fatal pornind de la droguri, n-o să mă bucur. O să mă doară. Ca dracu. Din păcate știu cum e și asta, dar nu e corect să impui tu altuia cum să-şi trăiască viaţa. Trăirea şi felul în care o faci este o alegere (important e să nu-i deranjezi pe ceilalţi din jurul tău, atunci intervine altă problemă). Avem dreptul să decidem dacă vrem să o facem sau nu, dacă vrem să ne irosim viaţa sau nu, şamd.

Interzicerea nu face altceva decât să stârnească şi mai mult interesul. Sunt de acord că poate unele minți neluminate nu vor mai încerca de frica legii, dar ce te faci cu restul? Care sunt sigur că-s mulţi.

Cât timp credeți că în secolul ăsta mai puteţi ascunde prostia cu legile-astea idioate? Chiar credeţi că oamenii nu vor mai consuma droguri pentru că vor fi ilegale? Voi sunteţi sănătoşi?! Aveţi grijă ce vă doriţi.

Oamenii nu se mai omoară între ei pentru că ajung la pușcărie? Oamenii nu mai violează sau naiba mai știe ce fac de frica poliţiei? Evident că nu, legea pedepseşte, nu previne.

Când aveţi de gând să consultaţi experţi în domeniu? Și când începeţi o campanie serioasă de educare a societăţii în privinţa drogurilor? Pe când dezbateri în prime time cu consumatori de droguri, care să spună de ce regretă sau nu regretă că le-au luat?

Părinţilor, cât staţi de vorbă cu copiii voştri să le explicaţi de ce lucrurile-astea nu sunt sănătoase? Voi ştiţi de ce nu sunt sănătoase, ca să puteţi argumenta şi convinge?

Interziceți dragilor, drogurile-astea legale, bravo! Bis! Ura! Dar să vedem ce rezolvaţi. Interziceţi apoi şi alcoolul, de ce nu? Interziceţi maşinile că există vitezomani idioţi. Interziceţi muzica. Interziceţi ieşitul în gaşcă. Interziceţi cluburile.



Interziceţi sexul pentru că există Sida sau ce ştiu eu ce boli venerice, dar să nu cumva să le spuneţi copiilor că o pot face liniştiţi, cu prezervativ. Nu, nu, mai bine îi castraţi.

Interziceţi sinuciderea (ha! să văd cum îi pedepsiţi p-ăştia), în loc să staţi de vorbă cu cei cu probleme şi să încercaţi un psiholog, măcar ca experiment.

Interziceţi orice pentru că oamenii nu sunt capabili să ia decizii bune pentru ei înşişi (care sunt alea deciziile bune, filozofăm?), în loc să-i educaţi cum trebuie şi să-i faceţi să realizeze câte oportunităţi şi minuni sunt în viaţa asta, care merită încercate. Cât de speciali sunt şi unde pot ajunge printr-o simplă greşeală.

Iertaţi-mi cinismul, dar viaţa nu-i pentru proști și pentru oameni slabi. Iar dacă totuşi vă preocupă atât de mult şi vreţi să faceţi ceva pentru ei, educaţi-i, că nu sunt animale pe care să le ţii legate sau închise, sunt uneori chiar proprii voştri copii. Chiar, ce modele “de viaţă” au copiii voştri? Nu ce modele aţi vrea voi să aibă, ci ale lor, proprii, ştiţi? Dacă-s nasoale le interziceţi?

PS. Paradoxal, în lumea asta, un aşa-numit drog, despre care s-a demonstrat ştiinţific de o mie de ori că reprezintă un pericol minim şi este mai puţin dăunător chiar decât alcoolul (canabisul, da), e ilegal. N-am auzit de morţi de la iarbă, dar probabil e ilegal pentru că nu se moare de la ea. Ar trebui să vă puneţi întrebări, dacă nu vă solicită prea mult creierul.