marți, 4 octombrie 2011

Copiii si drogul


Copiii sunt expusi la droguri zilnic. Vad adulti luand pastile pentru dureri de cap, colegi folosind inhalanti pentru astm bronsitic, reclame pentru medicamente la televizor si in reviste, si chiar oameni la stiri care sunt arestati pentru folosirea drogurilor. Subiectul drogurilor poate fi foarte derutant - si periculos - pentru copii.
Cu cat e mai tanar un copil cand incepe sa foloseasca droguri, cu atat are sanse mai mari sa aiba probleme asociate cu folosirea lor, precum actele de violenta, sexul neplanificat si neprotejat, esecurile la scoala sau accidente rutiere. Varsta medie la care un copil experimenteaza pentru prima oara marijuana este de 14 ani. Si multi copii devi curiosi mai devreme. Chiar si copiii de 5 ani ajung sa se drogheze. Inhalantii in special sunt folositi din ce in ce mai des de copiii mai tineri, decat de cei mai mari. Conform institutului national pentru abuzul de droguri, aproximativ 6% din copiii Statelor Unite au incercat droguri usoare pana au ajuns in clasa a patra.
Daca sunteti ingrijorati pentru copilul sau colegul dvs. cititi in continuare pentru a afla cum puteti sa va dati seama si ce puteti face in aceasta privinta.

Factorii de risc

Tinerii pot utiliza droguri din mai multe motive, care sunt legate de factori precum mandria proprie, cum sa se inteleaga bine cu ceilalti si cu anturajul lor. Nici un motiv nu hotaraste cine sa foloseasca drogurile si cine sa nu o faca, dar exista cativa factori de risc mai des intalniti de care trebuie sa tineti cont :
note mici sau rezultate scolare scazute
comportament ostil de aparare
tendinta de a fi influentat excesiv de cei de aceeasi seama
lipsa unei sustineri sau a unei supravegheri adecvate
un istoric cu probleme de comportamen
un istoric cu folosirea drogurilor de catre prieteni

Semne de avertizare

Poate fi greu sa aflati diferenta intre un comportament normal laun copil si unul cauzat de folosirea drogurilor. Schimbarile in culorile parului, in coafura sau vestimentatie ii pot alarma pe parinti dar pot fi comportamente normale. Pe de alta parte, schimbarile extreme sau bruste pot fi semne ale utilizarii drogurilor.
Va poate ajuta daca va puneti urmatoarele intrebari :
E copilul meu mai retras, suparat sau obosit ?
A devenit ostil si necooperant ?
S-au schimbat relatiile dintre copilul meu si ceilalti membri ai familiei ?
Si-a parasit prietenii mai vechi ?
Si-a pierdut interesul sau si-a schimbat radical infatisarea ?
Si-a pierdut interesul in hobby-uri, sporturi sau alte activitati preferate?
Si-a schimbat modul de alimentatie sau ritmul de somn ?
Sufera de dureri de cap, sangerari ale nasului sau alte probleme fizice pentru nici un motiv anume ?
Am observat vreun miros de substante chimice su droguri in preajma copilului meu ?
Produsele inhalante se consuma cum mai repede ca altadata ?

Raspunsurile positive la astfel de intrebari pot indica folosirea drogurilor. Totusi, aceste semne se pot aplica si unui copil care nu foloseste droguri dar care are alte probleme, precum depresia sau dereglari ale alimentatiei.
Atentie la drogul comun paraphernalia. Posesia unor obiecte precum pipe, foite rulate, sticle mici de medicamente, cutii goale de crema sau alte produse inhalante, seringile, toate pot indica folosirea drogurilor.

Ce poate face un parinte?

Chiar si atunci cand semnele sunt evidente, parintilor le este uneori dificil sa recunoasca faptul ca fiul sau fiica lor poate avea o problema. Furia, vina si senzatia esecului - iata reactiile firesti ale unui parinte. Daca copilul dv. foloseste droguri, este important sa evitati invinovatirea propriei persoane pentru problema aceasta si sa incercati sa dobanditi orice fel de ajutor de care aveti nevoie, cat mai curand posibil.
Daca va suspectati copilul de folosirea drogurilor, intrebati-I pe ceilalti adulti din viata copilului daca au observat vreo schimbare in comportamentul lui. Cel mai bun punct de pornire este scoala - vorbiti cu profesorii lui, cu dirigintele, cu asistenta scolii sau cu antrenorul. Multe scoli au astazi specialisti in consiliere care va pot ajuta.
Comunicarea cu copilul dv. in aceste momente este foarte importanta. Daca refuza sa va vorbeasca, apelati la ajutorul doctorului, consilierului sau al unui centru de apreciere. De asemenea, aflati ce ar putea sa se intample cu copilul dv., cu viata lui emotionala sau sociala, orice indiciu care ar putea indica utilizarea drogurilor. Exista vreun motiv anume acasa sau la scoala care sa determine schimbarea brusca de comportament ?

Trucuri pentru parinti
Petreceti mai mult timp cu copilul
Implicati-va in viata copilului dv. chiar daca el creste si pare sa nu mai aiba nevoie de dv.
Cunoasteti-i prietenii si implicati-va in activitatile recreationale, in pregatirea pentru scoala si in viata lui sociala. Cercetarile arata ca parintii care au un interes activ pentru viata copilului lor pot exercita o influenta pozitiva si pot reduce sansele ca el sa se indrepte spre droguri.
Fiti un bun ascultator.
Statisticile asupra elevilor arata ca atunci cand parintii asculta grijile si sentimentele copiilor lor, acestia se simt mai liberi sa vorbeasca cu ei si au sanse mai mari sa caute ajutor la ei sau sa nu foloseasca droguri. Daca copilul dv. a inceput sa foloseasca droguri,el are nevoie de ajutorul dv. mai mult ca oricand pentru a incepe procesul de recuperare.
Oferiti informatia potrivita varstei
Asigurati-va ca informatia pe care i-o oferiti este potrivita varstei lui. Un copil normal de 6 ani poate intelege ca trebuie sa fie sanatos si ca exista unele lucruri pe care nu ar trebui sa le faca deoarece isi poate imbolnavi organismul, precum administrarea oricarui medicament cand nu e bolnav. Un copil de 8 ani poate intelege o lectie simpla despre drogurile specifice precum marijuana sau cocaina. Daca va uitati la TV si este mentionata marijuana, profitati de ocazie pentru a spune ceva de genul "stii ce este marijuana ? Este un drog care iti poate face rau." Daca tanarul are mai multe intrebari, raspundeti-i. Pe copiii mai mari ii puteti invata acelasi lucru, adaugand si informatii specifice despre fiecare drog in parte si efectele lui asupra organismului.
Stabiliti pozitie clara a familiei in fata drogurilor
Este suficient sa spuneti "nu permitem folosirea drogurilor sub nici o forma, iar copiii din familia asta nu au voie sa ia medicamente. Singurul moment in care puteti lua medicamente este atunci cand doctorul, mama sau tata va permite pentru ca sunteti bolnavi ; unele va pot chiar omori. Aveti vreo intrebare ?"
Stabiliti un exemplu bun. Daca copiii dv. beau sau iau droguri iresponsabil, va submineaza credibilitatea. Fiti atenti la pastile - chiar si la medicamentele care se dau " pe sub tejghea" Comportamentul dv. trebuie sa reflecte credinta ca medicamentele trebuie administrate rational.
Insistati pe modul critic de gandire
Filmele, muzica si televizorul transmit copiilor mesaje negative despre droguri, ii determina sa creada ca utilizarea lor ii face sa fie mai interesanti. Puteti actiona impotriva acestor mesaje prin a va determina copiii sa se gandeasca in mod critic despre ceea ce aud sau vad.
Repetati mesajul
"Invatati-va copilul lucruri reale despre droguri" - si repetati-I aceste informatii.
Asigurati-i raspunsuri pentru intrebari,ori de cate ori le pune.

Un comentariu: